24 Ocak 2014 Cuma

ŞİFALI OTLAR

ANTHRİSCUS NEMOROSA
Yöresel adı: Zire otu
zire otu
[fblike]
Kayalık yamaçlar ve su kenarlarında yetişir. yurdumuzda yayılış gösterir.
Yöresel kullanımı: Tıbbi; meyvelerinden hazırlanan dekoksiyonu gaz söktürücü olarak dahilen kullanılır. Gıda; genç sürgünleri ve yaprakları çiğ olarak veya yoğurt aşına katılarak, gövdesi soyularak yenilir. Turşulara tat vermek amacı ile de kullanılır.
*****************************************************
CHAEROPHYLLUM AUREUM
Yöresel adı: Deli Manda
deli manda
kalın köklüdür. gövdesi noktalıdır ve kayalık bölgelerde yetişir
Yöresel Kullanımı; Gıda: gövdesi soyularak yenir, hayvan yemi olarak da kullanılır
[fblike]
********************************************************
CYMBOCARPUM
Yöresel adı: Aş Otu
kılır
Tek yıllıktır. Iğdır ve Kars yöresinde yetişen nadir bitkilerdendir. İRAN-TURAN elementidir.
Yöresel kullanımı: genç toprak üstü kısımları çorbalara baharat olarak katılır.
[fblike]
*********************************************************
FALCARİA VULGARİS BERNH
Yöresel Adı: Gazayağı
GAZAYAĞI
Kayalık yamaçlarda, otlaklarda ve nadasa bırakılmış tarlalarda rastlanılır.
Yöresel Kullanımı: Gıda; genç yaprakları ile sütaşı pişirilir, tuzla şorağı konulur. Ayran aşına katılır ve yumurta ile kavurularak yenilir.
[fblike]
********************************************************
MALABAİLA DASYANTHA GROSSH
Yöresel Adı: Kelemenkeşir, Kelemkeşir
kelemenkeşir
6-8 Tane braktesi vardır. genellikle tüylüdür. Nadasa bırakılmış tarlalarda yetişir. İRAN-TURAN elementidir.
Yöresel Kullanımı; gövdesi soyularak yenilir, kurutularak saklanılır ve baharat olarak çorbalarda kullanılır, Ayran aşına katılarak pişirilir
*****************************************************

arctium platylepis

Yöresel Adı: Devedabanı
devedabanı
İç brakteleri kanca şeklindedir ve mor renktedir. Dere Kenarlarında bulunur. Öksin elementidir.
Yöresel Kullanımı: Yaprakları iltihaplı yaralar üzerine ezilerek sarılır.iltihap sökücüdür.Dizlerdeki kireçlenmede dize sarılarak bağlanır. Kökü sütle kaynatılarak soğuk algınlığına karşı içilir. Gıda; Kökü ve gövdesi soyularak yenilir
*******************************************************

CARDUUS NUTANS

Yöresel Adı: Eşek Dikeni
EŞEK DİKENİ
Steplerde ve taşlık alanlarda bulunur
Yöresel Kullanımı: Gövdesi soyularak yenilir. hayvan yemi olarak da kullanılabilir
******************************************************

centaurea SALİGNA

Yöresel Adı: HOL OTU
HOL OTU
Endemik bir İRAN-TURAN elementidir
Yöresel Kullanımı: Yaprakları ezilerek haricen kan durdurucu olarak kullanılır
**********************************************************

 capsella bursa-pastoris

Yöresel Adı: Kuşeppeği
kuşeppeği
yaprakları ezilerek kan durdurucu olarak kullanılır. Ayran Aşına katılır ve salata olarak yenilebilir
************************************************************
CONVOLVULACEAE
Yöresel Adı: Dolaşgan
dolaşgan
Nadasa bırakılmış tarlalarda, nehir ve göl kenarlarında bulunur
Yöresel Kullanımı: Tıbbi: toprak üstü kısımları kaynatılarak pişirilir ve mide rahatsızlıklarında yenilir. Gıda: Toprak üstü kısımları ayran aşına katılarak yenilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder